Състоянието на икономиката е пряко свързано с употребата на различни по

...
Състоянието на икономиката е пряко свързано с употребата на различни по
Коментари Харесай

Тютюнопушенето вреди на Вас и икономиката около Вас

Състоянието на стопанската система е директно свързано с използването на разнообразни по тип нездравословни артикули. Ако погледнем обратно по време на предходната финансова рецесия, данните демонстрират директната корелация сред безработица, невисок стопански растеж и приложимост на тютюневи и алкохолни произведения. Това съобщи макроикономистът Аркади Шарков по време на показване на отчет " (не?) Непобедини в пандемията на " ПанЕвропа България " ". В авторския екип на отчета вземат участие приети учени и специалисти - доцент Милена Георгиева, Проф. Георги Момеков, Детелина Стаменова и Аркади Шарков от разнообразни области - молекулярна биология, епигенетика, токсикология, фармакология, логика на психиката, здравна стопанска система.

От данните излиза наяве, че през 2019 година тютюнопушенето е предизвикало 7,7 милиона смъртни случаи в международен мащаб . Изчислените директни и непреки разноски, свързани с използването на тютюн в страните от ЕС/ЕАСТ, възлизат на 97,7 милиарда евро, като половината от тях са директни разноски, се споделя в отчета. В други изследвания се твърди, че общата икономическа цена, обвързвана със болесттите, дължащи се на тютюнопушене в Европа, е почти 616 милиарда $ или 2,5% от Брутният вътрешен продукт .

Докладът също установи, че рискът от изпадане в криза и стагфлация също се свързва с използването на нездравословни артикули, което дава отражение в обществен, здравен и стопански аспекти.

У нас годишната инфлация ще забави своя ритъм, само че до края на годината евентуално ще доближи 20% и ще следим отрицателните процеси като приложимост на нездравословни артикули - алкохол и цигари, прогнозипа още Шарков.  Изследване на икономистите от " ЕКИП " от 2020 година демонстрира пропуснатите изгоди за стопанската система вследствие използването на тютюневи произведения. Изчисленията демонстрират 2,4 милиарда евро директни загуби за българската стопанска система. Това е 3,8% от Брутният вътрешен продукт тогава.
 Експертите по време на представянето на отчета (не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ – ДА ОТВОРИМ ОЧИ
Експертите по време на представянето на отчета (не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ – ДА ОТВОРИМ ОЧИ

Още един голям проблем от икономическа позиция при използването на нездравословни артикули е понижаване броя на трудоспособните ни години. Тук още веднъж има обществени, здравни и стопански разноски. Когато погледнем данните за Европейски Съюз имаме 5,5 хиляди години изгубени на 100 000 души, и то единствено във връзка с тютюнопушенето. За България цифрите са по-стряскащи - 10 хиляди години живот в неработоспособност, изгубени поради тютюнопушене .

Тук беше маркирано също по този начин, че когато анализираме и съпоставяме равнището на риска от тютюнопушенето и от другите форми за приложимост на тютюн и никотин , факторите, определящи спектъра на риска за снабдяване на никотина, са главно два: състава на дадения артикул и метода на добиване на никотин - т.е. метод на приложимост.

От научна позиция, причина за практикуване на този рисков за здравето табиет е никотинът - апетит за приятност и задоволство , закодиран в мозъка, само че той не е повода за развиване на болести. От голямо значение за равнището на вредност на даден артикул е методът на добиване на никотина - било то от НЗТ /никотинзаместващи терапии/, от никотинови течности за изпаряване или от тютюна, в който никотинът се съдържа по натурален метод. Когато никотинът се извлича при нулева температура, рискът е най-нисък, а когато никотинът се извлича посредством горене, настъпват голям брой химически реакции и се образува пушек. Димът съдържа над 7000 нездравословни химически детайли , към 100 от тях - рискови, заради тяхната токсичност и канцерогенност.

Следователно, най-висока експозиция на вреди има при тютюнопушенето, тъй като гори, образува се пушек, който се вдишва, а най-ниска - при НЗТ . При награвянето и изпаряването на никотин на течности или на тютюн образуването на нездравословни субстанции е доста по-ниско от дима, заради което при установяване на спектъра на риска тези артикули стоят в по-ниската зона.

В умозаключение бе насочен апел към промишленостите да влагат в тактики за понижаване на вредите . Имаше и оферти за осъществяване на информационна акция измежду подрастващите, етикиране на храните, смяна на метода на обучение с акцент върху спортните и физически занимания, профилактика при персоналния доктор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР